Maskot vyletel z počítačovej hry, počúva hard rock a "papá" džem

28.04.2012 Celý región

Bratislava 27. apríla (TASR) - Oficiálnym maskotom hokejových majstrovstiev sveta vo Fínsku a Švédsku je "Hockey Bird", vták v národných farbách hostiteľských krajín. Postavička z počítačovej hry dostala pre potreby šampionátu šat robustného ľavého obrancu, ktorý počúva hard rock a jeho obľúbeným jedlom je okrem iného jahodový džem.

Autorom maskota je dizajnér Toni Kysenius zo spoločnosti Rovio Entertaiment, ktorá stojí za populárnou fínskou hrou Angry Birds (v preklade nahnevané vtáky, pozn.). "Byť súčasťou MS v hokeji je pre našu firmu niečo nové, no myslíme si, že Hockey Bird zapadne do partie. Je to vôbec prvý Angry Bird, ktorému sa podarilo uniknúť z herného prostredia. Jeho úlohou je dodať vtáčiu energiu tomuto veľkému športovému sviatku a v zásade byť všadeprítomný," uviedol Kysenius po oficiálnom predstavení maskota.

S finálnou podobou maskota vyslovil spokojnosť aj generálny sekretár fínskeho organizačného výboru Mika Sulin. "Pre nás bola táto voľba fantastická. Angry Birds je fínska, celosvetovo známa hra, ktorá sa stala jednou z najhorúcejších tém rozhovorov kdekoľvek prídete," uviedol Sulin na adresu originálneho milovníka rybích prstov a prezradil, kde ho našli: "Plával na kryhe v Baltskom mori."

Vizuálna identita šampionátu vychádza zo skutočnosti, že turnaj sa uskutoční v dvoch krajinách. Národné farby oboch severských štátov sú zastúpené v logách v tvare súhvezdia rovnomerne a sprevádza ich slogan "Severné hviezdy hokeja". "Chceli sme vytvoriť takú identitu, ktorá by spojila obe hostiteľské mestá, teda Helsinki a Štokholm a dodala obyvateľom pocit dvojročného šampionátu. Dobrému dizajnu sa to podarí, ľudom utkvie v pamäti a zároveň ušetríme v rámci výroby," vysvetlil Sulin.

Základné údaje o maskotovi MS 2012 vo Fínsku a Švédsku

Meno: HockeyBird

Narodený: áno, detaily nie sú známe

Post: ľavý obranca (podľa skauta)

Výška: 185 cm

Váha: 108 kg

Obľúbené jedlo: rybie prsty, vafle a jahodový džem

Obľúbená hudba: hard rock

Motto: puck sweet puck
 
 
 
 
 

Vyberte región